Изпитите на учениците започват с ДЗИ в понеделник

Държавният зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература за учениците ще се проведе на 1 юни, а два дни по-късно е вторият задължителен - на предмет по избор. На 2 и 4 юни ще са изпитите по желание на зрелостниците.

На 5 юни е теоретичният изпит за придобиване на професионална квалификация за учениците от професионалните гимназии. Дните за изпита по практика са определени от директорите на училищата.

След две седмици започват и приемните изпити за кандидатстване след седми клас - на 15 юни е датата за Националното външно оценяване по български език и литература (НВО), а на 17 юни - по математика.

Предстоят областният кръг на олимпиадата по математика и състезанието "Математика за всеки", резултатите от които ще се приемат за кандидатстване в математическите гимназии след IV клас.

Както вече беше съобщено, тази година няма да има НВО в IV и X клас.

На 27 и 28 юни ще се проведат националните кръгове на олимпиадите по всички предмети, а зрелостниците, които се представят най-добре, ще могат да кандидатстват за прием без изпити във висши училища, както и за отпускане на стипендии.

Comments are closed.