Първата матура в условията на извънредна обстановка мина успешно

48 582 зрелостници положиха днес държавен зрелостен изпит по български език и литература в 722 училища в страната при спазване на противоепидемичните мерки и осигурено видеонаблюдение.

Матурата, която продължи 4 часа, се състоеше от три модула. Учениците писаха интерпретативно съчинение (есе) по разказа "Чорба от греховете на отец Никодим" на Елин Пелин - темата беше изтеглена рано сутринта публично от журналист измежду 11 718 750 възможни комбинации.

Зрелостниците влязоха за първи път в училище след повече от два месеца дистанционно обучение заради коронавируса. Тази година в изпитните теми не влязоха поезията на Никола Вапцаров, "Железният светилник" на Димитър Талев и "Тютюн" на Димитър Димов, традиционно изучавани в средните училища.

18 зрелостници ще се явят на повторната изпитна сесия на 27 и 28 август, като датите са съобразени със сроковете за кандидатстване във висшите училища. По-голяма част от тях са в карантина заради COVID-19, но има и такива, които не са положили зрелостните си изпити в предходни години.

Резултатите от ДЗИ по български език и литература ще станат известни до 15 юни.

В сряда е вторият държавен зрелостен изпит, който ще се проведе при същите мерки за социална дистанция.

 

матури

Comments are closed.