Противоепидемични мерки в училищата и “зелени сертификати” за достъп

Министерството на образованието и науката ще подкрепи евентуално решение на Министерството на здравеопазването за въвеждане на "зелени сертификати" в училищата и в другите образователни институции, съобщи пресцентърът на ведомството днес.

Условието е документът да се очаква само от преподавателите и непедагогическия персонал и да започне да се прилага най-рано след месец, за да има време за ваксинация.

Министърът на образованието и науката проф. Николай Денков е съгласен, че маските за всички работещи в училище и за учениците над V клас трябва да останат задължителни.

МОН приема ротация за учениците от V клас нагоре при заболяемост над 500 на 100 000 души на общинско равнище след заповед на регионалните здравни инспекции (при над 20% отсъстващи ученици от училището или над 30% карантинирани паралелки).

Образователното ведомство приема предложението на Министерството на здравеопазването училища да се затварят изцяло само, ако 14-дневната заболяемост в съответната община надхвърли 750 на 100 000 души.

Затварянето на детски градини ще става само с предписание на РЗИ.

МОН ще запази досегашния принцип, според който при ротация първо ще преминават към обучение от разстояние в електронна среда випуските с най-много отсъстващи ученици.

Учениците от VII клас и от начален етап (I-IV клас) ще учат онлайн само в краен случай при обективна невъзможност обучението да продължи в присъствена среда.

Випуските ще се сменят през пет учебни дни, предвиждат мерките. По-дълго ще може да се учи дистанционно само в случаите, в които не достигат учители за присъствен учебен процес.

Comments are closed.